Değişim Sürecinde Şeffaflık
Bu cümleyi yeni bir stratejiyi paylaştığım sunumun sonunda duydum. Bu strateji herkes için yeni roller ve bazı fedakarlıklar barındıran bir değişimi gerektiriyordu. Nasıl tepki vereceklerini bilmiyordum ama girişimin başarılı olması için tek şansımın şeffaflık olduğunu biliyordum.
Şefaflık liderlikte önemli rol oynar. Özellikle de değişime liderlik ederken. Şeffaflığın en basit tanımı net, farketmesi veya anlaması kolay, dürüst ve açık olmaktır; gizli kapaklı olmak değil. Büyük veya küçük değişimi yönetmek; insanların farklı davranmasını, değişmesini, değişime uyum sağlamasını, değişimi aktif olarak desteklemesini ve yürütmesini gerektirir.
Bunun üzerinde düşünülmüş şeffaflık olması gerekir. Üzerinde düşünülmüş diyorum çünkü iyi düşünülmezse işlerin ters gitme ihtimali vardır.
Bence üzerinde düşünülmüş şeffaflık, zaman ve hazırlık gerektirir. Düşünmek ve gelebilecek sorulara hazırlanmak için zamana ihtiyacım olur. Stresli durumlarda hata yapmak kolaydır. Yaptığınız bir yorum veya açıklama insanların inat edip işleri alıştıkları şekilde devam ettirmeleri için bir bahaneye dönüşebilir.
Şeffaflık üzerine düşünüp, şeffaflık niyetimi ortaya koyarken, işe bir kaç soru ile başlarım: Değişim nedir? Neden yapıyoruz? Değişime liderlik etmedeki rolüm nedir? Bir lider bu sorulara hazırlıklı olmalıdır.
Hatırlanması gereken bir başka konu ise, şeffaf bir yaklaşım benimsemeniz bunu tek başınıza yapacağınız anlamına gelir. Yöneticileriniz, iş arkadaşlarınız ve kurum dışı koç gibi kişilerle özel görüşmeler yapın.
Paylaşacağım mesajın içeriğini düşünmeyi de yararlı buldum.
Sonuçta mesajım nedir? Paydaşlarınızla paylaşmak istediklerinizi düşünün ve netleştirin. Açık ve cazip bir mesaj şimdiki ve gelecekteki durumu içerir.
Roller nasıl değişecek? Bu soru “Değişim beni nasıl etkileyecek?” sorusunu cevaplar. Hangi rollerin gerektiğini ve şimdiki rollerin bundan nasıl etkileneceğini paylaşmaya hazırlanın. Bu roller için yeni beklentileri de söyleyin.
Hangi görüşmelerin yapılması gerekir? Kilit paydaşlarınızla yapacağınız görüşmeleri düşünün? Olası eksiklikler nelerdir? Ne üzerine hemfikir olunması gerekiyor? Nelerin çözülmesi gerekiyor? Neticede, görüşmeler ister bire bir olsun ister grupça yapılanlar olsun şeffaflığın doğduğu yerdir. Hedeflere ve sonuçlara ilerlemek için yapacağınız görüşmelerde bir lider olarak becerileriniz parlar.
Benim için şefaflık işe yaradı. Değişimden etkilenen insanlar sürece dahil edildiklerini, dinlendiklerini ve saygı gördüklerini hissettiler.
Değişim çabalarını yönetirken bu yaklaşımı yararlı bulacağınızı umuyorum. İnsanlar bir şeyleri gizli tutuyorsanız bunu anlar. Biraz hazırlık ile şeffaflık her türlü hassas değişim çabasına yaklaşmanın en iyi yoludur.
About the Author
Joni Wickline, The Ken Blanchard Companies Uluslararası Büyümeden Sorumlu Başkan Yardımcısı.