Bir Koç’un Zihniyeti ve Onu Geliştirmek için Beş Yöntem
Her meslekten insan koçluğa yöneliyor.
Çoğu, hizmet odaklı; başkalarının hayallerine erişmesine yardım etmekte mutluluk ve anlam buluyor. Bazıları da girişimcilik ruhuyla kendi işinin sahibi olmak istiyor ve dilediği sayıda kişiye koçluk yapabilecek olmanın keyfini çıkarmak istiyor. Diğerleri ise çalıştıkları kurumun bünyesinde koçluk yapıyor.
Kişinin koçluğa başlama sebebi ne olursa olsun, güçlü koçluk için temel, o koçun zihniyetidir. En iyi zihniyet için üç temel koçluk inancına sahip olmak gerekir:
- Koçluk edilen kişinin her işin altından kalkabileceğine, yapabileceğine ve zeki olduğuna güvenin. Bir koçun görevi bu özellikleri öne çıkarabilmektir. Böylece kişinin hedefine ulaşmasını sağlayabilir.
- İnsanların değişebileceğine inanın. Değişime en çok direnenler bile gelişip öğrenebilir. Koçun işi, o kendine inanıncaya kadar danışanı için inanmaktır.
- Tüm dikkatinizle orada bulunun ve iletişim kurmaya hazır olun. Koçluk ettiğiniz kişiler bunalmış, yorgun düşmüş, korkmuş, heyecanlı, gergin, sevinçli, kafası karışmış ve hatta bazen de hepsini birden hissediyor olabilir! Koç olarak koçluk seansına nasıl geldiğiniz her şeyi derinden etkileyebilir.
Bu inançlara sahip olsanız bile doğru zihniyeti nasıl yaratırsınız? Kendine koçluk çok faydalı olabilir. Bu konuda aşağıdaki tekniklerden yararlanabilirsiniz:
- Derin bir nefes alın. Ardından bir tane daha.
- Kendinize, “Bu gün danışanımın karşısına nasıl çıkmak istiyorum?” diye sorun.
- Notlarınızı okuyun, danışanınızın neye odaklandığını hatırlayın ve bunu konuşmaya hazır olun.
- Danışanınızı sevinç ile karşılayın. Koçluk etmek için SABIRSIZLANIN!
- Kendinize “Danışanım müthiş. Harika bir seans olacak!” deyin.
Koçluk zihniyetini, kendiniz için yarattığınız devam eden bir gerçeklik olarak düşünün. Ne düşüneceğinize ve nasıl hissedeceğinize siz karar verirsiniz. Bu zihniyet yapısı da sizi harika bir koç yapan sebeplerden biri haline gelir.
Yazar Hakkında
Patricia Overland The Ken Blanchard Companies’de Koçluk Çözüm Ortağıdır.