Judd Hoekstra ile Kitabı “Crunch Time: How to Be Your Best When it Matters Most” üzerine
Blanchard LeaderChat podcast’in bu bölümünde Judd Hoekstra ile konuştuk. Baskı yaratan bir durumu yeniden veya farklı bir biçimde tanımlayarak fırsata çevirmek için altı strateji hakkında bilgi verdi.
Hoesktra, “Sıkıntılı bir durum ile karşılaşıldığında savaşmak, kaçmak veya dona kalmak gibi tepkiler vermek normaldir. Aslında yapmanız gereken duraklamak, olumsuz duygular hissettiğinizde bunu fark etmek ve ardından da olumlu şeyler hissetmek için o olumsuz duyguları aşmaktır.” diyor. Hoesktra’nın verdiği stratejiler:
- Kendinizi hırpalayarak çalışmak yerine biraz rahatlayın. Çoğumuzun şimdiye kadar düşündüğünün aksine baskı altında kendinizi hırpalayarak çalışmak genellikle tersi etki yaratır. En iyi performanslarınızı düşünün. Gergin ve stresli miydiniz? Büyük ihtimalle en iyi performanslarınız zahmetsiz olanlardır. Rahatlayıp sakinleşmek, tembel olduğunuz veya denemediğiniz anlamına gelmez. Yavaşlayıp, soluklanmaktır. Her ne yapıyorsanız gerçek performansınızı ortaya koymak üzere soluklanmak için biraz rahatlayın.
- İkincisi gerilimi kahkahaya çevirin. Mizah, eczaneden bulabileceğiniz herhangi bir ilaçtan daha kolay bir şekilde gerilimi azaltır. Bir durumun yarattığı tehdit algısını geçici olarak azaltır. Kontrol duygusu yaratır ve zor durumlara espriyle yaklaşmanıza yardım eder. Aynı zamanda kortizol isimli stres hormonunu durdurarak endorfin salgılanmasını sağlar. Bu da iyi hissetmenize destek olur. Performansınız böylece düzelir.
- Üçüncüsü kaygıyı bırakıp kontrolü ele alın. Performansınızı baltalayan sıkıntılı herhangi bir durumda kullanılabilir. Göz korkutan çok büyük hedefler belirlemek yerine, basit, kısa vadeli; ulaşılabilir küçük hedefler belirmek gerekir. İşte o zaman durumu kontrol altına alabilir ve daha üst seviyede performans sergileyebilirsiniz.
- Kuşkularımızla savaşmak çok güçtür fakat kuşkuyu bırakıp özgüven hissetmek mümkün. Hoekstra, “Endişeli olduğum bir sunum yapacaksam başarılı olduğum benzer bir durumu gözümün önünde canlandırırım. Böylece özgüvenim yerine gelir ve beni başarıya götüren daha önce kullandığım becerilerimi kullanabilirim.”
- En iyi performansınızı sergilemeye çalışırken en yararlı adımlardan bir başkası ise başarısızlığı öğrenme anı olarak yeniden tanımlamaktır. İster bir atlet, iş insanı, oyuncu, ebeveyn ya da öğretmen olun hepimiz hatalarımızdan öğrenebiliriz. Hoekstra WD-40’ın CEO’su Garry Ridge’in hata kelimesini nasıl kurum kültürü içerisinde kaldırdığını paylaşıyor. Ridge onun yerine öğrenme anı teriminin kullanılmasını tercih ediyor. İnsanlar hata yapmaktan korkarlar ancak bir öğrenme anı aslında bir fırsattır. İnsanlara ne öğrendiklerini düşündüklerini sorar ve bu bilgiyi de diğerleri ile paylaşır.
- Son olarak hazırlanmak yetmez, gereğinden daha iyi hazırlanın. Bu yaklaşım, sıkıntılı durumlarda çok faydalıdır. Normal bir hazırlık iyidir fakat üzerinizde fazla baskı olduğunda yeterli gelmez. Aslında gerekenden daha iyi hazırlanırsanız, işler planlandığı gibi gitmese bile içgüdüleriniz devreye girer ve arzu edilen sonucu elde edersiniz. Örneğin, Hoesktra “Michael Phelps 2008 yılında yüzücü gözlüğünün sızdırmasından dolayı havuzun kenarını görememesine rağmen dünya rekoru kırabilmiştir.” diyor. Gerektiğinden fazla hazırlanmak öngörülemeyen beklenmedik engelleri aşmanıza yardım eder.
Uzmanlık konusu ne olursa olsun dünyanın dört bir yerinden tüm insanlar bu altı stratejiyi rahatlıkla kullanabilir. Çocuğuyla güzel bir iletişim kurmak isteyen ebeveynlerin yanı sıra bir CEO veya bir atlet için de etkili ve faydalılar.