İnsanları Motive Etmek Neden İşe Yaramaz? İşe Yarayan Nedir? Susan Fowler ile Motivasyon Bilimi Üzerine
Bu bölümde Susan Fowler, çalışanların hedeflerine ulaşmaları için yöneticilerin onları nasıl motive etmesi gerektiğini anlatacak. Yöneticiler, çalışanların hedeflerine ulaşmasını teşvik ederken ödül ve takdirden, baskı ve göz korkutmaya kadar birçok farklı yöntem kullanır. Oysa ki araştırmalar bu yöntemlerin işe yaramadığını göstermektedir. Fowler bu noktada, “İnsanların sopa ve havuçlarla motive edilmesi gereken noktaya nasıl geldik?” diye soruyor.
Çoğu insan, motivasyonun gerçek sırrını ortaya koyan yeni araştırmaları bilmiyor olabilir. Bu sır, çalışanların yüksek performans göstermesi için optimal motivasyona sahip olacakları bir iş yeri yaratmaktır.
Fowler, “Önce kendi inançlarınıza bir bakın. İnsanların aslında tembel olduğuna ve onlardan istediklerinizi yapmak istemediklerine mi yoksa gelişmek ve görevlerinde katkı sağlamak istediklerine mi inanıyorsunuz? İnsanların içsel olarak mı dışsal olarak mı daha motive olduklarına inanıyorsunuz?” diye soruyor.
Araştırmalara göre gelişmek ve başarmak isteyen insanlar için , içsel ödüller dışsal ödüllerden daha motive edicidir. Problem, yöneticiler insanların başarmak istediklerine inanmadığında veya performansı geliştirmek için direkt olarak dışsal ödül sistemlerine başvurduğunda ortaya çıkıyor.
Fowler, yöneticilerin çalışanları ile yapabilecekleri üç görüşmeyi paylaşıyor. Her görüşme ayrı ayrı bir dizi soru içerir. Çalışanın belli proje veya görevdeki motivasyonunu anlamaya yardım eder. İlk dizi sorular; özerklik psikolojik ihtiyacının kökenine iner: Bağlı çalışanın görevi için elindeki seçeneklerle ilgili nasıl hissediyor, iyi mi kötü mü? Herkes yaptığı işte bir kontrol hissi olmasını ister. İkinci dizi sorular bağ veya ilişki kurma ihtiyacı ile ilgilidir; amaç ve değerleri belirlemeye yardım eder. Üçüncü dizi sorular ise yeterlilik ihtiyacı ile ilgilidir ve kişinin göreve kattığı becerileri tanımlar.
Yöneticiler, çalışanlarına seçim yapma, bağ kurma ve yeterlilik ihtiyaçlarına odaklanmalarına yardım eden sorular sorduğunda çalışanlar, kendi içsel motivasyon kaynaklarını bulabilirler ve bu da en güçlü motivasyondur.
“Çalışanlarınızla bu görüşmeleri yargılayıcı ve bilinçli bir farkındalıkla yapmaya dikkat edin. Bu sorular farkındalıklarını artırır ve motivasyonlarını keşfetmelerine yardım edersiniz.”
Fowler, yöneticilerin çalışanlarının yaşam kalitesini artıracak bir ortamı yaratabileceğine inanıyor. “Para istemiyor değiliz; hepimizi para, güç ve statü motive eder. Fakat bize ve çevremizdeki insanlara daha faydalı seçenekler de var. İnsanları nasıl motive edeceğimiz ve bizi neyin motive ettiği hakkında daha farkında olmaya ihtiyacımız var.” Fowler, kendinize bu üç soruyu sormanız konusunda sizi cesaretlendiriyor? (1) Neden yaptığım seçimleri yapıyorum? (2) Daha anlamlı bir bağ hissedebilirim? Ve (3) Her gün nasıl öğrenir ve gelişirim?