Neil Pasricha ile Mutluluk Üzerine
Yazar Neil Pasricha, “Çok çalışırsak büyük başarılar elde edeceğimize ve böylece mutluluğu yakalayacağımıza inandırılarak büyütüldük. Ancak aslında bu doğru değil.” diyor.
Pasricha, çok çalışarak başarılı olmak her zaman mutluluk getirecek diye bir şey yok diyor ve bunu gösteren bazı araştırmaları paylaşıyor. Aslında tam tersi. Mutlu olmak çok çalışmaya, o da başarıya yol açıyor. İşe olumlu bir zihniyet ile gelmenin üretkenliği %31 ile %37 oranlarında artırdığı kanıtlanmış. Mutlu olan insanların terfi alma olasılığı %40 daha fazla ve olumsuz zihniyete sahip insanlara göre ortalama on yıl daha uzun yaşıyorlar.
Pasricha mutluluğun bir seçim olduğuna inanıyor ve mutlu bir hayat tarzına sahip olabilmek için de birkaç basit ip ucu veriyor. Aşağıdakileri yapmak için her gün 20 dakikanın yeterli olduğunu söylüyor.
- Dışarıda doğa içinde yürüyüşe çıkmak.
- Günümüzün nasıl geçtiği hakkında yazı yazmak/günlük tutmak.
- 20 sayfa kurmaca romanı okumak. (kurmaca olmayan normal bir kitap okumaktansa, hayal gücümüzün gelişmesi için kurmaca romanı okumak gerçekten de önemli.)
Pasricha’ya göre bu üç uygulama da beynimizdeki kimyanın değişerek daha olumlu bir zihniyete sahip olmamızı sağlıyor. Araştırması mutluluğun %50’sinin soyaçekim olduğunu, %10’unun durumlara göre değiştiğini ve kalan %40’ın da bilinçli seçimlerle etkilendiğini söylüyor. Hepimizin elimizde olan %40’a odaklanmamız gerektiğini düşünüyor.
“Bende nelerin işe yaradığını biliyorum ama sizde nelerin işe yarayacağını düşünmenizi istiyorum. Öncelikle, kendinize iyi bakın. Haberleri izlemeyi ve okumayı bırakın. Kafanızı kuma gömmeniz gerekmiyor fakat bu haberlerin sizi ve hayatınızı tüketmesine de gerek yok.” Aynı zamanda zehirli insanlardan da uzak durmamızı öneriyor. Onun yerine, kendi mutlulukları ile ilgilenmekten keyif alan insanlarla çevremizi doldurmamızı öneriyor.
“Ayrıca size emeklilik kavramını kafanızdan çıkarmanızı öneriyorum. Dünya’nın en mutlu halkı Okinawa/Japonya’dadır. Oradaki insanlar, Amerikalılardan 7 yıl daha uzun yaşıyor ve sözlüklerinde emeklilik gibi bir kelimeleri yok!”
Pasricha, daha mutlu bir hayat yaşamamızı sağlayan aşağıdaki dört unsurun, emekli olduğumuzda yok olmaya başladığını söylüyor:
- Hayatınızdaki sosyal çevre (arkadaşlar ve iş arkadaşları)
- Yeni şeyler öğrenerek güdülenme
- Yataktan çıkmak adına bir sebep için hayatınızı yapılandırmak
- Bir şeyin parçası olduğunuzu hissettiğiniz hikâye
“Emekliliği unutmanızı ve mutluluğun bir seçim olduğunu hatırlamanızı şiddetle tavsiye ederim. Zihniyetinizi değiştirebilir ve hayatınızı olumlu ve mutlu bir yolda ilerletmeyi seçebilirsiniz.”