2019’da Hedefinize Ulaşmanız için Basit Bir Yöntem
Şimdi bir tahminde bulunacağım. Şu anda bu makaleyi okuyorsunuz çünkü siz de büyük ihtimalle 2019 yılı için planlamalarınızı yapıyorsunuz, öyle değil mi? Hedeflediklerinizi gerçeğe dönüştürme konusunda da çok fazla kendinize güvenmiyorsunuz çünkü geçtiğimiz yıllarda bu konuda pek de başarılı bir grafik sergilemediniz (araştırmalar gelecek yıl planlarını sadece %8 gibi bir rakamın gerçekleştirebildiğini söylüyor). Bu yüzden de gerçekten de işe yarayacak bir reçete arıyorsunuz.
Ya da sadece takımınız ve kurumunuz için oluşturduğunuz hedefleri düşünüyorsunuz ve onlara gerçekten de nasıl ulaşacağınızı düşünerek stres oldunuz. Eğer tecrübeleriniz benimkilere benziyorsa 12 ay sonra başardıklarınızın, hedeflediklerinizin ne kadarı onu görmek için yıllık hedefler koyuyorsunuzdur. Çoğumuz için asıl zorluk hedefleri koymak değil. Demek istediğim belki de önümüzde tamamlamamız gereken yüzlerce projelerimiz ve önceliklerimiz var. Bol bol da hedeflerimiz! Asıl zorluk; hedefleri önceliklendirmek ve onlara ulaşmak için gerekenleri yapmak.
Hedeflerinize ulaşmak için daha iyi bir yol var ve adı da Altıya Altı Planı – önünüzdeki altı haftada ulaşmanız gereken altı en önemli önceliğiniz. Bu, Bill Hybels’dan öğrendiğim bir hedef önceliklendirme ve gerçekleştirme yöntemi.
Bu yöntem Kendinize son derece önemli ve en temel soruyu sorarak başlar: Takımım/kurumuma altı hafta içinde yapabileceğim en büyük katkı nedir?
Bu soruyu cevaplarken sadece sizin ateşleyip yönlendirmede bulunabileceğiniz kararları, girişimleri ya da aktiviteleri düşünün. Belki de düzinelerce madde çıkaracaksınız. Ancak bu maddeleri en büyük etkiyi yaratmak için liderlik etmeniz gereken altı taneye indirmeniz gerekiyor.
Önümüzdeki altı hafta için altı öncelik belirlemenin sihirli bir yanı yok. Asıl önemli olan göreceli kısa zamanda gerçekleştirilebilir altı hedef belirlemek. Kısa süre içerisinde aciliyet hissi ile enerjinizi yüksek tutmanıza imkân sağlayan birkaç hedef olmalı. Bir yıl için büyük ve geniş hedefler koymak bir maratonda koşmak gibi bir şey. Çok uzakta görünen hedeflerde bunalmak, dikkat dağınıklığı ve enerjinizi kaybetmek çok olası. Kısa zaman için birkaç kilit öncelik belirleyip onlara odaklanarak birkaç seri sprint koşmak daha kolaydır.
Bence 6×6 yönteminin, hedef önceliklendirme ve gerçekleştirme için oldukça yararlı bir araç olduğunu vurgulamak çok önemli. Aslında bu yöntem, bir sanat ve kendi kendine bir bilimi olan bir hedef koyma metodu değil. Altıya altı planını içeren Bill Hybels’in videosunu bir izleyin. Umarım siz de bunu benim kadar yararlı bulacaksınız.
https://youtube.com/watch?v=C4Qg0e4mwsE%2520frameborder%3D0%2520allow%3Daccelerometer%3B%2520autoplay%3B%2520encrypted-media%3B%2520gyroscope%3B%2520picture-in-picture%2520allowfullscreen