İş-Özel Hayat Dengesi için 4 Koçluk Adımı
Hemen her koçluk seansımdaki ortak konulardan biri de iş-özel hayat dengesi. Ağır iş yükü, günlük e-posta yığınları, birbiriyle yarışan iş teslim tarihleri, yapılması gereken toplantılar ve diğer başka endişeler öyle bunaltıcı hale gelir ki; iş, odak noktasına dönüşerek hayatımızın temel önceliği oluverir. Sonuç olarak kendimizi uzun saatler çalışmak zorunda hissedebiliriz. Daha dengeli bir hayat için sınırlar koymakta zorlanırız. Çoğumuz iş-özel hayat dengesini sağlamanın ne kadar faydalı olduğunu bilsek de maalesef çok azımız bunu başarabiliyoruz.
İş-özel hayat dengesi her birimiz için farklıdır. Bazısı için günün veya haftanın belirli saatleri çalışmaktır. Başka biri için yoğun işlere uzun günler, kolay işlere kısa günler ayırmaktır. Bazıları ise daha sıkıştırılmış bir iş programına sahiptir, 10’ar saatlik 4 gün çalışırlar. Böylece fazladan bir boş günleri daha olur.
Peki iş ve özel hayatınız arasındaki dengeyi siz nasıl kuracaksınız? Bu denge; öncelikler, sınırlar ve yapının bir kombinasyonundan oluşur.
Önceliklerinizi belirleyin. Hayatınızda bulunduğunuz noktaya bağlı olarak öncelikleriniz değişmiş olabilir. Şu anda hayatınızdaki en önemli şey nedir? Önceliklerinize bakarak iş-özel hayat dengesinin anlamını bir düşünün. Eve iş götürmemek veya hafta sonları e-posta okumamak, böylece aileniz ile birlikteyken dikkatinizi tamamen onlara verebilmek bile olabilir. Her Çarşamba akşamı arkadaşlık ilişkilerinizi pekiştirmek için bowling/halı saha maça gidebilirsiniz.
Sınırlarınızı belirleyin. İş-hayat dengesine ulaşabilmeniz için ne tür sınırlara ihtiyacınız var? İşe Pazartesileri saat 9.00’dan önce gitmemek ve Cumaları da en geç 18.00’de evde olmak gibi.
Bir yapı oluşturun. İş-hayat dengeniz için ne tür bir yapıya ihtiyacınız var? Daha etkin bir şekilde delege ettiğinizden emin olmak için her çalışan ile haftalık Bire Bir Görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz.
Harekete geçmeden önce düşünün. Bazen sadece takım oyuncusu olduğunuzu göstermek için “evet” dediğiniz ve hemen ardından pişman olduğunuz oluyor mu? Koçluk eğitimimde duyduğum şu kışkırtıcı cümleyi hiçbir zaman unutmayacağım: “Ne zaman bir şeye evet derseniz, aslında başka bir şeye de hayır demiş olursunuz.” Bir talebe yanıt vermeden önce durup, muhtemel etkileri düşünün.
Bu adımların hepsini veya en azından birini uygulayarak kendinize bir iyilik yapın. Başarıya giden yolda ev-iş dengesini kurarak hayatınızın kontrolünü kendi elinize aldığınızı hissedeceksiniz.
Terry Watkins