İlişkiler Alabilecekleri Tüm Yardıma (HELP) Muhtaçlar

Smiling senior and young couple drinking glasses of wine standing in a vineyard, toasting to each other
Yaz, yani aslında bir nevi evlilik mevsimidir. Son on-on iki yılda birçok nikah kıyma onuruna eriştim ve evlendirdiğim her çift gelecekleri için heyecanlı ve ümitliydi. Fakat yine de eğer iki kişi başarılı bir evlilik ya da herhangi bir ilişki için birlikte yola çıktıysa iki tarafın da yapması gereken çok şey var.
Tabi ki Margie ve ben evlilik danışmanları değiliz ama 57 yıllık mutlu bir evlilikten sonra insanlar sık sık bize bu konuda sorular soruyorlar. Sonuç olarak biz de HELP(Yardım) akronimi geliştirdik.
H: Humor (Neşe/eğlence)
E: Ego —ki ondan kurtulmalı
L: Listening (Dinleme)
P: Praising (Takdir)
Eşlerin, ilişkilerini inceleyip olumlu yönde devam etmesini sağlamak için bir çerçeve.
Humor(Espri/neşe/eğlence). Eğer her ilişkinin ihtiyaç duyduğu bir şey varsa o da kahkaha. Bir keresinde dört yaşında bir çocuğun günde 200-300 kez gülerken, yetişkinlerde bu rakamın günde sadece 10 ile 15’lerde kaldığını duymuştum. Yaşlandıkça hayat hakkında daha ciddileşiyoruz. O zaman ilişkinizi ciddiye alın, ama keyif almayı ihmal etmeyin. Margie’yi çok güldüren bir şey söylediğimde tüm günüm çok güzel geçer. Her güne neşelendiren bir espri ile başlayın.
Ego. Ego ile neyi kastettiğimi açıklamak istiyorum öncelikle. Ego ile özsaygıyı kastetmiyorum. Hepimizin kim olduğumuz ile ilgili iyi hissetmeye ihtiyacı var. Yaşadığımız günlük sıkıntı ve sorunlarla mücadele etmek için özsaygımız çok önemli. Bahsettiğim ego sorunları, kendini dev aynasında görmek ve kendinden şüphe etmek. Kendini dev aynasında görenler, dünyanın merkezine kendilerini koyarlar ve kendilerini gerektiğinden fazla düşünürler. Her sorunu tek başlarına çözebileceklerini sanırlar. Kendinden şüphe duyan insanlarsa kendilerine karşı serttirler ve kendilerini olması gerektiğinden daha az düşünürler. Eksiklikleri yüzünden kendilerini yiyip bitirirler. Bu iki ego sorunundan biri ortaya çıktığında evliliğin iyi yönlerini bir tarafa iter. Bunun olmasına izin vermeyin. Egonuzu her zaman kontrol altında tutun.
Listening (Dinleme). Eşinizle ne kadar uzun zamandır beraber olursanız olun onu dinlemeyi denemek için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Margie ile bazen çiftlere yönelik evlilik tatili düzenleriz ve onları “kalp kalbe” dediğimiz çok güçlü bir dinleme egzersizine tabi tutarız. Çiftler en başta sandalyelere, yüzleri birbirlerine dönük ve dizleri de birbirlerine dokunur şekilde otururlar.
Bu aktivitede 3 tur var. İlk turda eşlerden biri bu bitirme cümlesiyle bir paylaşımda bulunur: “Benim hakkında bilmeni istediğim şey…” Dinleyen eş sözlü olarak şu üçünden biri ile ona yanıt vermelidir: “Anlıyorum.” “Teşekkür ederim.” Ya da “Biraz daha anlat.” Her eş paylaşımda bulunur ve öteki de bu üç cümleden biri ile cevap verir.
İkinci tur ise benzerdir fakat her eş, “Bir endişem var….” diyerek söze başlar. Karşısındaki bu endişenin paylaşıldığını göstermek için yine üç şekilden biri ile yanıt verir ve ardından da yer değiştirerek sırayla devam ederler.
Son turda ise her eş “Seninle ilgili hayran olduğum şey…” diye başlayan bir cümle kurarken karşılarındaki her bir ifadeye yine “Anlıyorum”, “Teşekkür ederim” ya da “Biraz daha anlat” şeklinde yanıt verir.
Bu çalışma, düzenlediğimiz tatillerde çok beğenildi. Eşler, bu yöntemi samimi ve içten bulduklarını ifade ederek tehdit içermeyen çok etkili bir paylaşım yolu olduğunu söylüyorlar. Siz de deneyin!
Praising (Takdir). Takdir kavramı, evlilik ilişkilerinde ve onların uzun yıllar sağlıklı sürmesini sağlamakta kilit rol oynar. Hepimiz ilk âşık olduğumuzda birbirimizin yaptığı iyi şeyleri yakalarız. Zamanla işler değişir ve birbirinizi yanlış yaparken yakalamaya ve olumsuz şeyleri vurgularken bulmaya başlarız. Olumlu kalmalı ve birbirinizin gelişimini takdir etmelisiniz!
İster yeni evli isterse yıllardır evli bir çift olun, işlerin olumlu yönde ilerlemesini sağlamak çok önemlidir. HELP ipuçlarımızı hatırlatın:
(H) Humor —Espri/Neşe/Eğlence: Espri Anlayışınızı ve neşenizi koruyun.
(E) Ego: Egonuzu aradan çıkartın.
(L) Listening—Dinleme: Her zaman birbirinizi dinleyin.
(P) Praising —Takdir: Takdirin gücünü unutmayın.
Kim bilir! Belki siz de bizim gibi 57 yılı geride bırakmış başarılı ve mutlu bir evliliğe sahip olursunuz!
Ken Blanchard