Yanlış Bir Şey Yapmamış Olsanız da Özür Dilemeniz için 3 Sebep
“Özür dilemeyeceğim çünkü ben yanlış bir şey yapmadım!”
Çocuklarımın eskiden bunu birkaç kez söylediğini hatırlıyorum. Hatırlamayı istemediğim kadar çok kez de iş yerinde yetişkinlerden duydum. Kimse haksız yere suçlanmayı ve elbette yapmadıkları bir şey için özür dilemeyi istemez. Yanlış bir şey yapmadığımız halde özür dileme fikri, hele bir de haklıysak, sinirlerimizi çok bozar. Kızgın, savunmaya geçmiş ve insanlara saldırır hale geliriz ki; bunların hiçbiri mevcut durumu düzeltmez.
Bununla birlikte suçlu olmadığınız halde özür dilemeniz gereken bazı yer ve zamanlar vardır. Hatırlamanız gereken şu ki özür dilemek suçun değil, sorumluluğun kabulüdür. (Tweet’lemek için tıklayınız) Önünüzdeki konuyu geride bırakıp gelişmek için sorumluluğu üstlenmiş oluyorsunuz. Yanlış bir şey yapmamış olsanız da özür dilemek için üç sebebi aşağıda sizler için sıraladım:
- Haklı olmak yerine ilişkiyi seçmek—Bir ilişkide zorluklar görülmeye başlandığında içgüdüsel olarak suçu birine atmak isteriz. Eğer diğer kişi hatalıysa haklı olmanın verdiği zafer duygusuyla gizli gizli sevinebiliriz. Haklılığın derin sularında derinlere dalıp orada takılmak kolaydır. Egoyu besleyen haklı olma psikolojisini bir kenara koyup, ilişkinin sağlığını öncelik vermek duygusal olgunluk gerektirir. Buna siz sebep olmasanız bile, mevcut durumun yarattığı acı ve zorluk için özür dilemek, karşınızdaki kişiye verdiğiniz yüksek değeri gösterir.
- Savaşı kazanmak için çatışmayı kaybetmek—Konu ilişkiler olduğunda geniş bir perspektife sahip olmalısınız. Evdeki ve iş yerindeki ilişkilerimizde daha bir sürü çatışma (fikir ayrılığı, çekişme, anlaşmazlık, vb) yaşanacak. Her durumda haklı olduğumuzu kanıtlamak için dişimizi tırnağımıza takarak savaşırsak yorgun düşeriz. Bazen daha büyük savaşı kazanmak uğruna (huzuru korumak, projeyi tamamlamak vb) haklı olduğunuzda bile çatışmayı kaybedip özür dilemek en iyisidir.
- Elini taşın altına sokmak—Lider olarak bazen taşın altına elinizi koymanız gerekebilir. Hatalı olan kişi olmayabilirsiniz ancak takımınız topu düşürdüyse onlar için suçu üstlenmelisiniz. Zayıf liderler genellikle bir hata yaptıklarında takımı ortada bırakırlar. Lider kendini temize çıkarır ve takımı dikkatsiz davranmakla suçlar. En iyi liderlerse takımlarının yaptıkları hatalar için özür dilerler ve gelen suçlamaları üstlenirler.
Yanlış bir şey yapmadığınızda özür dilemek gerçekten de keyifli bir şey değil. Her bir hücremiz suçlu olmadığımızı haykırmak ister ve başkasını veya başka bir şeyi suçlu olarak göstermek ister. Haklı kızgınlık ile karşılık vermek genellikle tansiyonu artırır ve sorunu çözmek için pek işe yaramaz. Eğer haklı olmaktan çok ilişkiye değer veriyorsanız, bu durumda büyük savaşı kazanmak veya takımınız uğruna fedakarlık yapmak için bu küçük çatışmayı kaybetmeye istekli olmalısınız. Yanlış bir şey yapmamış olsanız da bazen özür dilemek iyidir.
Randy Conley
The Ken Blanchard Companies resmi blog hesaplarından www.leadingwithtrust.com ‘da yer alan “3 Reasons to Apologize Even if You’ve Done Nothing Wrong” adlı makalenin çevirisidir.