Daha İyi Bir Koç Olmak için 3 Anahtar
Koçluk, günümüzde liderlik alanında çok yaygın kullanılır hale geldi. Tavsiye vermek,
öğretmek, cesaretlendirmek, eğitim vermek, mentörlük etmek ve hatta belirli davranışları içeren belli bir liderlik stili kullanmak anlamına bile gelebiliyor. Marcia Reynolds, Coach the Person, Not the Problem—A Guide to Using Reflective Inquiry adlı yeni kitabında koçluğu “hem kişisel hem profesyonel potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak için danışanlarla ortaklık kurarak onları düşünmeye teşvik eden yaratıcı bir süreç” olarak tanımlıyor. Reynolds koçluğu farklı bir uzmanlık ve süreç olarak konumlandırsa da, paylaştığı beceriler, sadece profesyonel iş koçluğu için değil aynı zamanda liderler için de geçerlidir.
Reynolds, üç kilit beceri paylaşıyor. Ben de bu becerilerin liderlerin takımlarına bir koç olarak hizmet edebilmelerine yardım edeceğine inanıyorum.
Güven oluşturma—Bir koç veya lider olarak ne kadar yetenekli olursanız olun, insanlar sizin güvenilir biri olduğunuzu düşünmüyorlarsa sizin onları etkilemenize izin vermezler. Güven; düşüncelerini açmayı isteyen, kalbindekini veya aklındakini paylaşma riskine girmek isteyen bir kişi için çok önemlidir. Bağ kurmak, güven oluşturmaya başlamak için iyi bir noktadır. Bunu, takım çalışanlarınız ile ortak bir zemin bularak yapabilirsiniz. Onları, bir iş yapmaya gelmiş herhangi bir insan olarak değil, şahsen tanımaya başlayın. İlave olarak, iletişim kanallarını açık tutun. Kendiniz hakkında bilgi paylaşarak ve onların sizinle paylaştığı özel bilgileri kendinize saklayarak takımınızda güveni yayın. Kişiler arasındaki güven, etkin bir koç olmanın temelini oluşturur.
Düşünceli bir ortak olun—Reynolds’a göre koçluk en çok kişinin bazı bilgi becerileri olup seçeneklerinin neler olduğunu, ilk ne yapacağını veya kararsızlıklarının sebeplerini bilmediğinde işe yarar. Düşünceli bir ortak olarak size düşen rol onlara tavsiye vermek veya yanıtları sunmak değil, çalışanınızın kendi düşünce ve duygularını değerlendirmesine yardım etmektir. Bu yüzden uzman, öğretmen ya da işleri düzelten kişi rolünden çıkmanız gerekir. Buradaki anahtar kelime ortaktır. Koçluk yaptığınızda, takım çalışanınızın kendi yaratıcılığını ve kaynaklarını kullanmasına yardım etmeye odaklanırsınız. Böylece onun zihinsel ve duygusal engellerini aşıp kendi problemlerini çözmesine yardım edersiniz. Düşünceli bir ortak olmak için yardımı olacak bir yöntem de Düşündürerek Keşfettirmedir.
Düşündürerek Keşfettirme—Reynolds’un da belirttiği gibi, günümüzde koçluk, koçluk yapılan kişi ile değerlendiriliyor. Koçluk eğitimlerinde, koçluk görüşmesinde bir kişiyle bağ kurmak için kullanmamız önerilen, bazı açık uçlu soruların listesi verilir. Metinden sapmadan soru sormaya odaklanmak konusunda uyarılırız ve sonuçta da bu aslında koçluk yapılan kişi için yardımdan çok hayal kırıklığına yol açabilir.
Aksine Reynolds, koçluğun sorular silsilesi değil, bir araştırma süreci olması gerektiğini söylüyor. Araştırmanın amacı cevaplar bulmak değil, sadece kritik düşünmeyi tetiklemektir. Koçluk yapılan kişinin mantığındaki boşlukları fark etmesine, inançlarını değerlendirmesine, karşı karşıya oldukları durum ile ilgili olarak korkularını veya beklentilerini netleştirmesine yardım eder. Reynolds’a göre Düşündürerek Keşfettirirken, düşündüren ifadeleri (Konuşulanların üzerinden geçme, etiketleme, metaforlar kullanma, kilit ve birbiriyle çelişen noktaları belirleme ve duygusal değişimleri fark etme) ve düşündüren soruları kullanırsınız. Böylece koçluk yapılan kişinin kendi düşüncelerini keşfetmesini sağlarsınız. Düşündürürerek Keşfettirdiğinizde kişinin problemleri daha farklı bir açıdan görmesi mümkün olur. Bununla birlikte, lider de mükemmel soruyu bulmanın ağırlığından kurtulur.
Düşündüren ifadeler + sorular = Düşündürerek Keşfettirme
Düşündürerek Keşfettirme kavramı etkin bir koçun nasıl olması gerektiğine dair olan bakış açımı değiştirdi. Sadece açık uçlu sorulara odaklanmaktansa, şimdi kişinin bana söylediklerini ona geri aktarıp bir de ona düşündüren bir soru soruyorum. Böylece düşüncelerini daha da derinleştirebiliyoruz ve her iki taraf için de daha tatmin edici bir deneyim gerçekleşiyor. En nihayetinde bir lider olarak benim görevim insanların, kendilerinin en iyi versiyonlarını olabilmesine yardım etmektir. Bunu, onlara ne yapmaları gerektiğini söyleyerek yapamam. Cevabı kendilerinin bulması gerek. Ancak yol boyunca, bu süreçte onlara koçluk yapabilirim. Düşündürerek Keşfettirmek yaklaşımını kullanmak onların da benim de daha başarılı olmama yardım edecektir.
@RandyConley
The Ken Blanchard Companies’in resmi blog hesaplarından Leading With Trust isimli sitede https://leadingwithtrust.com/2020/06/02/3-keys-to-becoming-a-better-coach/ linkinde yer alan “3 Keys to Becoming a Better Coach” isimli makalenin çevirisidir.