Şirkette Kalma Görüşmeleri için 3R Yaklaşımını Uygulayın
Şirkette kalma görüşmeleri her zaman önemlidir, ancak hele de Büyük İstifa’nın ortasında bu stratejik bir zorunluluk haline geldi. Şirketler böylesine çalkantılı bir zamanda en iyi çalışanlarını kaybetmeyi göze alamazlar.
Sorun şu ki, şirkette kalma görüşmeleri genellikle bir kişinin ayrılmasını engellemek için son bir çaba olarak görülüyor. Ve fakat bu pek de işe yarayan bir çözüm değil.
Birisi gitmek için kapıya yaklaşmışken, kalması için konuşmanın bir fark yaratmasını beklememek gerekir. Bu noktada kişi zaten kararını vermiş ve zihinsel olarak yeni limanlara yelken açmıştır. Tren istasyondan çoktan ayrılmıştır bile. Oyunun bu aşamasında onların fikrini değiştirmek için yapabileceğiniz çok az şey vardır.
Şirkette kalma görüşmeleri üzerinde yeniden düşünülmesi gerekiyor. Peki bizim bu konuda yaklaşımımız nasıl, şimdi biraz onu anlatalım.
Şirkette Kalma Görüşmeleri Proaktiftir, Reaktif (Tepkisel) Değil
Birçok şirket, çıkış görüşmelerine odaklanıyor ve “Neden ayrılmaya karar verdiniz?” diye soruyor. Daha sonra bu öğrendiklerini alıp değiştirmeye çalışıyorlar. Bu gerçekten de değerli, ancak proaktif bir biçimde şirkette kalma görüşmeleri yapmak, bence çok daha önemli. Bunu yaptığınızda, sarı ve kırmızı bayraklar göreceksiniz. Bu yaklaşım, sadece ekibinizi mutlu bir şekilde bir arada tutmak için değil, çalışma ortamının herkes için gelişmesini destekleyecek değişiklikleri yapmanız için de zaman kazandıracaktır.
Proaktif bir yaklaşım neye benzer? Bu, bire bir görüşmeler sırasında şirkette kalma görüşmelerini düzenli bir gündem maddesi yapmak anlamına gelir.
Çerçeveyi Belirlemek
Blanchard’da birisinin işi hakkında nasıl hissettiğinin ayrıntılarına girmeden önce, işimizi ve sektörü sevip sevmediklerini öğrenmek isteriz. Bunu öğrenmek için onlara aşağıdaki gibi sorular sorarız:
- Liderlik gelişimine tutkunuz var mı?
- Şirketimize ve liderliğine güveniyor musunuz?
- Misyonumuza inanıyor musunuz?
Bu tür sorular sorarak, kişi, işimizin gittiği yön ile hemfikir mi, değil mi, belirleyebiliriz. Bunu belirledikten sonra, nasıl hissettiklerini konuşuruz.
Birlikte Düşün (Reflect), Yeniden Bağ Kur (Reconnect) ve Yeniden Değerlendir (Revisit) -3 R Görüşmeleri
Kalma görüşmeleri için yaklaşımımız, Birlikte Düşün (Reflect), Yeniden Bağ Kur (Reconnect) ve Yeniden Değerlendir (Revisit)’dir. Bir lider, bu görüşmeyi ekip üyeleriyle yılda birkaç kez ayrı ayrı yapar. Amacımız, bireylerden neden Blanchard’da kaldıklarını ve kalmaya devam etmek için neye ihtiyaçları olduğunu öğrenmek.
Bir şirket ancak orada çalışan insanlar kadar iyidir. Her bir birey bir fark yaratır. İnsanlar ayrılırken kurumsal bilgi ve becerilerini de beraberlerinde götürürler; yani birinin ayrılması potansiyel olarak zarar verici bir olaydır. Bu nedenle 3R konuşmaları kritik öneme sahiptir.
İşte 3R görüşmeleri sırasında sorduğumuz sorulardan bazıları:
- Neden kaldınız?
- Son üç ayda iş yerinde geçirdiğiniz en iyi gününüz hangisiydi?
- Yapabilseydiniz neyi daha çok yapardınız?
- Sizi ne cezbedebilir?
- Burada hayatınızı kolaylaştıracak olan şey nedir?
- Kendinizi zorlanmış hissediyor musunuz?
- İşinizi ne daha tatmin edici yapardı?
- Bundan beş yıl sonra ne yapmak istiyorsunuz?
- Peki ya işiniz, erteleme düğmesine basıp o gün izin kullanmanızı istese?
3R Görüşmeleri ve Güven
3R görüşmeleri, yalnızca bir lider ve çalışanları arasında güven varsa işe yarar. 3R Görüşmelerinin anlamlı olması için diyaloğun, güvene dayalı bir ilişkinin gerektirdiği gibi düşünceli ve özgün olması gerekir. Sıradan bir “Nasılsın?” değildir. Burada amaç, bir şirket olarak onları daha iyi destekleyebilmeniz için her bireyin zihniyetini ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamaktır.
Basmakalıp şirkette kalma görüşmelerinin aksine, 3R görüşmeleri, zihniyetlerine yön verir ve zihniyet değişikliği fırsatı verir. Önemli olan dürüst diyalogdur.
Ardından Değişim İzlemeli
Etkili 3R görüşmelerinin anahtarı, paylaşan kişinin sonuçta bir miktar değişiklik görmesidir. Aksi takdirde, “Neden bana sorma zahmetinde bulundular? Belli ki umursamadılar çünkü değişen bir şey yok,” diye düşünecektir.
Bu olduğunda çalışanların güveni sarsılır. Gelecekteki herhangi bir konuşma yüzeysel bir egzersiz gibi hissedecek. Liderler öğrendiklerine göre hareket etmeli ve insanlara fikirlerine değer verildiğini bildirmelidir.
Ve İnsanlar Değişir
Onlarca yıldır bizimle birlikte olan birçok çalışanımız var. Kariyerlerine Blanchard’da devam etmeyi seçtikleri için onur duyuyoruz. Ayrıca 15 veya 20 yıl önce işe aldığımız kişinin artık çok farklı değerlere ve ihtiyaçlara sahip olabileceğinin de farkındayız.
Neden kaldıklarını ve onları burada neyin mutlu edeceğini anlamak için özel bir çaba sarf ediyoruz. Onları veya evrimlerini hafife almak istemiyoruz.
Bu insanlarla yapılan görüşmeler, karşılanmamış ihtiyaçları olup olmadığını keşfetmeyi içerir. İşte sorduğumuz bazı sorular:
- Gelecek için hedefleriniz neler?
- Sizi ilgilendiren yönde gelişiyor musunuz?
- Hangi alanda büyümek istersiniz?
- Sizi ne besler?
- Size ne enerji verir?
- Kendinizi zorlanmış hissediyor musunuz?
- Güvenilir ve saygın hissediyor musunuz?
Bunlar kazan-kazan görüşmeleridir. İhtiyaçlarına yanıt verdiğimizde, en kıdemli çalışanlar bile kendilerini değerli hissediyor ve misyonumuza yeniden bağlı kalıyor.
Şirkette Kalma Görüşmelerinin Doğru Şekli
Şirkette kalma görüşmelerini düzenli bir etkinlik haline getirin. Bir kişinin gerçekten ne hissettiğini öğrenin ve sonra da ihtiyaçlarını karşılayın. Bunu yaparak işten ayrılma oranını azaltın ve daha mutlu bir iş gücüne sahip olun.
KRISTIN BROOKINS COSTELLO
(The Ken Blanchard Companies CHRO görevini yürütmekte olan Kristin Brookins Costello’nın, Blanchard resmi blog adresi LeaderChat sayfası https://resources.kenblanchard.com/blanchard-leaderchat/take-a-triple-r-approach-to-stay-interviews linkinde yer alan “Take a ‘Triple R’ Approach to Stay Interviews” isimli makalenin çevirisidir.)