İş Yerini Zehirden Arındırmanın Yedi Yolu
İş dünyası ne kadar zorlayıcı?
Her beş kişiden biri zehirli (toksik) bir iş yerinde çalıştığını söylüyor. Ancak bir grup insana bir iş yerini neyin (toksik) zehirli hale getirdiğini sorsanız, bir o kadar da farklı yanıt alırsınız.
“İnsanlar kendi çıkarlarını düşünüyordu.”
“Baskı acımasızdı.”
“Kendimi asla oraya ait hissetmedim.”
“Kimi tanıdığınız, ne yaptığınızdan daha önemliydi.”
Peki bir iş yerini gerçekten zehirli yapan nedir?
Araştırmalar, zehirli bir işyerine ilişkin beş maddeye (“Zehirli Beşli”) işaret etmektedir: saygısız, kapsayıcı olmayan, etik olmayan, acımasız ve suistimal edici. Analize göre, bu unsurların hepsi son derece yıpratıcı olmakla birlikte, saygısızlık en tehlikeli olanı.
Toksik bir iş yerinde çalışmanın riskleri oldukça fazladır. İnsanlar anksiyete, depresyon ve diğer psikolojik hastalıklara daha yatkın hale gelmektedir. Zehirli iş yerleri ayrıca diyabet, artrit, kalp hastalığı ve diğer ciddi hastalıklara yakalanma olasılığını da önemli ölçüde artırmaktadır.
Bir Liderin Sahip Olabileceği İnanılmaz Etki Gücü
Bir çalışma ortamını değiştirmek söz konusu olduğunda, liderler çalışanlar üzerinde diğer tüm faktörlerden çok daha fazla etkiye sahiptir.
Peki ne kadar daha fazla? İnanılmaz bir şekilde %250.
Bu, liderlerin iş ortamlarını şekillendirmede benzersiz bir kontrole sahip olduğu anlamına gelir; öyle ki çalışanları için bir sığınak bile yaratabilirler. Bu kolay bir iş değildir; ancak araştırmalar iyi bir liderin en zor ortamları bile iyileştirme gücüne sahip olduğunu göstermektedir.
Liderler bu bilgiyi dikkate almalı çünkü zehirli iş yerleri düşük verimlilik, yüksek iş gücü devri ve düşük moralden dolayı zarar görür. Çalışan performansının zirveye ulaşması her zaman zor olacaktır.
İş yerini Zehirden Arındırmak
İşte iş yerinizi zehirden arındırmanın yedi yolu.
- Rol model olun. Çalışanlarınızın uymasını istediğiniz davranışları sergilemek yapabileceğiniz en güçlü şeylerden biridir. Çalışanlarınız muhtemelen sizi taklit edecektir. Bilindiği gibi otorite figürlerine o kadar saygı duyarız ki üstlerimizin beden dilini ve diksiyonunu taklit ederiz. Zehirli davranışları ortadan kaldırmak istiyorsanız, çalışanlarınızın davranmasını istediğiniz şekilde davranın.
- Medeni olun. Nezaket, zehirli bir ortamın panzehridir. Aynı zamanda temel bir insan ihtiyacıdır. Bize saygı gösterildiğinde daha çok çalışırız. Bilgilerimizi paylaşırız. Rehberlik isteriz. Ve liderimiz için iyi bir iş ortaya koymak için istek duyarız. Bunu, işten uzaklaşmanın ve ikiyüzlülüğün yaygın olduğu zehirli bir ortamla karşılaştırın. Buradan çıkarılacak ders: nazik bir sözcüğün karşılığının çok büyük olduğudur.
- Herkesi memnuniyetle kabul edin. Çoğu insan iş yerinde kendini dışlanmış hisseder. Yarısından fazlası kendileriyle ilgili bir şeyi ”saklıyor”. Bu, iş yerinde rahatsızlık duygularının ne kadar derin olduğunu göstermektedir. Liderler, herkesin hoş karşılandığını ve değer verildiğini hissetmesini sağlayarak atmosferi dışlamadan kapsayıcılığa dönüştürebilir.
- Kendi normlarınızı oluşturun. İnsanları iş yeri ile ilgili endişelerini paylaşmaya davet edin. Onlara takımınızın hangi sosyal normları takip etmesini istediklerini sorun. İnsanlar duygularını paylaşma konusunda kendilerini rahat hissetmiyorlarsa, isimsiz bir anket yapın ve sonuçları paylaşın. İnsanların yeni davranış beklentilerini oylamalarını ve buna uymalarını sağlayın.
- Güven oluşturun. Çoğu iş yerinde güven sorunu vardır. Çalışanların önemli bir yüzdesi liderlerine ya da iş arkadaşlarına güvenmemektedir. Toksik bir işyerinde güven daha da nadir görülür. Başarılı liderler güven oluşturmak ve sarsılan güveni tamir etmek için ellerinden geleni yapmalıdır.
- Sık sık takdir edin. Çoğu insan liderlerinin kendilerini yeterince takdir etmediğini düşünür. Toksik iş ortamlarında takdir azdır. Birini iyi yaptığı bir iş için alenen takdir etmek için zaman ayırmak iş yerinin zehirden arınmasına yardımcı olabilir.
- İletişim kanallarını açın. Zehirli iş yerlerinde çalışan insanlar genellikle savunmaya geçen bir duruş benimserler. Başlarını öne eğip çatışmadan kaçınmak için çok az şey söylerler. Liderler, insanların yaşadıkları zorlukları paylaşabilecekleri güvenli ve özel bir ortam yaratmalıdır. Elbette bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır, ancak insanların içlerini dökebilecekleri bir sığınak oluşturmak, çalışanların şikayetlerini sosyal medyada paylaşmalarından daha iyidir.
Zehirli bir iş yerini zehirden arındırmak zordur. Aksini iddia etmek saflık olur. Ancak liderlerin düşündüklerinden daha fazla etkiye sahip oldukları da bir gerçektir. Etkili bir lider, en sıkıntılı ortamlarda bile bir nezaket ve bağlılık sığınağı yaratabilir.
DOUG GLENER
Doug Glener’ın “Seven Ways to Detoxify the Workplace” adlı makalesinin çevirisidir.