Mike Rognlien ile “This is Now Your Company” Kitabı Üzerine
Facebook’da çalışan gelişimi üzerine üst düzey yöneticilik yapan Mike Rognlien, işe alım prosedürünün bir parçası olarak, yeni işe alınan birine, kuruma katılma kararında Facebook kültürünün etkili olup olmadığını sorarmış.
Rognlien, “Bu soruyu altı yıldan uzun bir zamandır hemen her sorduğumda olumlu yanıt alıyorum” diyor. “Onlara ‘Harika! O zaman şimdi bunu bozmama sorumluluğu sizin!’ derim.”
Rognlien, yeni kitabı This Is Now Your Company: A Culture Carrier’s Manifesto kitabında, her çalışanın görevi ne olursa olsun kurum kumaşına katkıda bulunması gerektiğini söylüyor. Bu da rolünüzü kabullenmekle başlar.
“Kültürün tanımı, davranışlarımızın tümünün toplamı ise, o zaman davranışınızı değiştirerek kültürü değiştirmeye başlayabilirsiniz.”
Rognlien’e göre; kurum liderleri, yöneticiler ve bağlı çalışanlar arasındaki görüşmelerin kalitesinin artırmak için onları cesaretlendirmelidir. Çoğu şirkette çalışanların yöneticileri ile oturup “Bunun altından birlikte nasıl kalkacağız?” diye sorabileceği bir iş ortamı ne yazık ki yok.
Rognlien bu ilişkiyi yarı yarıya ortaklık olarak tarif ediyor. Çalışanın, açık hedefler ve performans geribildirimi konusunda yöneticisi kadar sorumluluğu var.
“İlişkinin yarısı sizsiniz. Eğer bir şey hakkında daha fazla bilgi sahibiyseniz ya da spesifik bir şey özel ilgi gerektiriyorsa o zaman bunu konuşmaya istekli olun.”
Rognlien bireysel markalaşma, geribildirim ve güçlü yanlarınızı pekiştirmek üzerine düşüncelerini paylaşarak devam ediyor. Bugün pek çok kurumda öne çıkan bir konu hakkındaki fikirlerini söyleyerek röpartajı tamamlıyor: bilinçsizce taraf olmak. Her kurumda belirli konulara taraf olunmaktadır ve hatta bazen taraf olmak kurum değerleri için faydalı ve destekleyici olabilir.
“Örneğin Facebook’ta hızlı hareket etmekten taraftık. Facebook’ta iş görüşmesi yaparken veya çalışırken yavaş hareket ediyorsanız hemen hissederdiniz; daima hızdan yanaydık. Bu bilinçli bir seçimdi ve Facebook’a çok faydası dokundu.”
Rognlien’in değerlendirmesine göre bilinçsizce taraf olmak, kurumların zamanla belirlemiş olduğu değerlere aykırı hareket etmesine yol açabilir. Kurumların bilinçsizce taraf olmaktan vazgeçebileceğine inanıyor. Ancak bunu başarmak için bazı adımlar atmaları gerektiğini vurguluyor.
“Hedefimiz bilinçsizce taraf olmak hakkında rahatlıkla konuşabilecek insanlar ve kurumlar yaratmak. Korkmayı bırakmalı ve artık bu görüşmeleri gerçekleştirebilmeliyiz.
Son olarak da Rognlien dinleyicileri korkularıyla yüzleşmeye davet ediyor.
“Bir şeyin işe yarayıp yaramayacağını bilmenin tek yolu denemek ve başarısız olmaktır. Üstelik bundan bir şey öğrenebildiysen, acaba buna hala başarısızlık diyebilir miyiz?”
Ken Blanchard’ın bu görüşmeden edindiği önemli noktaları duymak için mutlaka sonuna kadar dinleyin.
Yazar Hakkında
Chad Gordon, LeaderChat podcastin sunuculuğunun yanı sıra Blanchard’ın global organizasyonlara yardım etmeye kendini adamış en iyi müşteri ortaklarındandır.