Başarılı ve Memnun Bir Lider Olmak: Carol Kauffman ile Bir Röportaj

Liderlerin karşılaştığı en zor sınavlardan biri, yüksek riskli ve zorlu durumlarda hızlı kararlar vermektir. Bu koşullarla nasıl başa çıkılacağını bilmek, hem lider hem de organizasyon için bir ya tamam ya da devam durumu olabilir.
Blanchard LeaderChat podcast sunucusu Chad Gordon, kritik zamanlarda güvenle hareket etme yöntemini öğrenmek için ünlü liderlik koçu ve Real-Time Leadership: Find Your Winning Moves When the Stakes is High kitabının ortak yazarı Carol Kauffman ile kısa bir süre önce röportaj gerçekleştirdi.
Kitabın nasıl ortaya çıktığını anlatan Kauffman, “Kitabı birlikte kaleme aldığım David Noble ile müşterilerimizden onları başarılı kılan şeyleri öğrenmiştik ve bunları karşılaştırıyorduk. Bir teori geliştirmeye başladık. Daha sonra işletme ve askeri stratejilerden, psikolojik teorilerden ve liderlik literatüründen öğrendiklerimizi birleştirerek MOVE modelini geliştirdik,” diyor.
MOVE modelinin kısaltması, dikkatli bir şekilde tetikte olma (Mindfully alert), seçenekler oluşturma (generate Options), bakış açınızı tanımlama (define your Vantage point) ve değişime katılma ve onu etkileme (Engage and Effect Change) anlamına gelir.
Kauffman daha sonra liderlerin o anda nasıl hareket edeceklerine veya tepki vereceklerine karar vermek için kullanabilecekleri güçlü bir çerçeve ortaya koyuyor. İlk olarak, liderlerden üç soruya odaklanarak davranışlarının ve niyetlerinin daha fazla farkına varmalarını öneriyor:
- Ne yapmak istiyorsunuz?
- Kim olmak istiyorsunuz?
- Nasıl bir ilişki kurmak istiyorsunuz?
İkinci olarak, liderlerin bir sorunla karşılaştıklarında en uygun performansı elde edebilecekleri bir dizi eylem sunuyor. Bu eylemleri Dört Tutum olarak özetliyor.
- Zor da olsa çaba gösterip proaktif biçimde durumla ilgilenin.
- Arkanıza yaslanıp etraflıca düşünmeye zaman ayırın.
- Başkalarına danışmak için onlara güvenin.
- Gerekirse hiçbir şey yapmadan sakince durun.
Kauffman, liderlerin bu refleksleri kullanmaları gerektiğini açıklıyor. Durumları okumayı ve en etkili şekilde yanıt vermeyi öğrenmek zaman alır. “Bir sıkıntıyla karşılaştığınızda, seçim yapmak için kendinize alan tanıyın. O anlarda seçim yapmak için kendinize alan açmak, insanları ve amacınızı öne çıkarmanıza, bilge ve sıra dışı olmanıza yardım eder.”
Daha fazlası için podcast’e buradan ulaşabilirsiniz.
VICKI STANFORD
Vicki Stanford’un The Ken Blanchard Companies’in blogu Leaderchat’de yayınlanan “Becoming a Successful and Satisfied Leader: An Interview with Carol Kauffman” adlı makalesinin çevirisidir.