Üst Düzey Liderlik Takımlarında Güven Oluşturmaya Yönelik 4 Strateji

Üst düzey liderlik takımları güvenle güçlenir ve zayıflar.
Bu gerçeğin hem bir yönetici olarak deneyimlerimde hem de çok sayıda kuruluşun tepe yönetim ekibinin güven oluşturmasına yardım ederken gördüm.
Güven mevcut olduğunda, tepe yönetim ekipleri açık sözlülüğün geliştiği ve başkalarının bakış açılarına duyulan merakın derin saygı gördüğü sağlam ve başarılı görüşmeler yaparlar. Bu takımlarda yüksek güven, dürüstlük ve şeffaf iletişim istisna olmaktan çıkarak norm haline gelir. Bu şekilde ekip üyeleri birbirlerinin uzmanlıklarından derinlemesine yararlanır ve daha kaliteli kararlar alırlar. Üst düzey liderler arasındaki yüksek güven, rekabetten ziyade iş birliği ruhunu besler, çünkü her üye diğerlerine üstünlük sağlamaya çalışmadan kendi işlevlerine liderlik etme yetkisine sahiptir.
Öte yandan, üst düzey liderlik ekibi içinde düşük güven, tüm kurum genelinde işlevsizliğin habercisidir. Takım üyeleri arasındaki şüphe ve güvensizlik, her bir kişinin “biz yerine ben” tutumunu benimsediği yetki savaşlarına yol açar. Birbirinden kopuk hareket etmeye başlayan iş birimler artar, kaynakların yağmalanması yaygınlaşır. En nihayetinde kurum, organizasyonu başarıya ulaştırmak için birlikte çalışmak yerine kendi hedeflerinin peşinden koşan kişilerden oluşan derebeyliklere bölünür.
Peki tepe yönetim takımları yüksek düzeyde güveni nasıl oluşturabilir ve sürdürebilir? Güven pek çok şekilde oluşturulsa da, birkaç temel uygulama güven konusunda şansını denemek isteyen üst düzey liderler için büyük kazançlar sağlayacaktır.
Başlangıç olarak, tepe yönetim takımlarının güven hakkında konuşması gerekir. Üst düzey liderler, diğer liderlerden farklı olarak, bir sorun ortaya çıkana kadar güveni genellikle göz ardı ederler. Güven mevcut olduğunda, bunu hafife alma eğilimindeyizdir. Ancak olmadığında güven, aniden masadaki en önemli konu haline gelir. Bunu önlemek için üst düzey liderlerin, güveni, konuşmalarının düzenli bir parçası haline getirmeleri gerekir.
Bu da liderlerin ortak bir güven anlayışını benimsemesiyle başlar. Bu önemlidir çünkü her birimiz, büyük ölçüde erken çocukluk deneyimlerimiz ve mizaçlarımızdan gelen, güvenin ne olduğuna dair farklı algılara sahibizdir. İnsanların aşağıdaki özellikleri sergilemelerini bekliyor ve araştırmalara göre güvenin doğasında yer alan dört elementi Blanchard Güven Modeli’nde şu şekilde özetliyoruz.
- A – Yetkin – yeterlilik gösterir.
- B – İnanılır – doğru ve dürüst davranır.
- C – İlgili – başkalarına önem verir.
- D – Sağlam – verdiği sözlerin arkasında durur.
Güven elementlerini bilmek ve bunlar üzerinde anlaşmaya varmaktan daha da önemlisi, her bir elementle uyumlu davranışlar sergilemektir. Güven davranışlar yoluyla inşa edilir, yani öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir beceridir.
Üst düzey liderler aynı güven dilini konuşmaya başladıktan sonra, bir sonraki adım bir güven analizi yapmaktır. Her lider, güvenin dört elementinin her biriyle uyumlu davranışları ne sıklıkla kullandıkları konusunda kendilerini bireysel olarak değerlendirebilir. Bu dürüst öz değerlendirme, her liderin güven oluşturma konusunda hem güçlü olduğu hem de daha fazla dikkat etmesi gereken noktaları anlamasını sağlayacaktır. Ayrıca, her kıdemli lider, ekibin diğer üyelerinden geribildirim istemelidir, böylece grup içinde nasıl algılandıklarına dair ellerinde net bir resme sahip olurlar.
Güven analizi çabuk sarsılan hassas kişilere göre değildir! Hem cesaret hem de alçakgönüllülük gerektirir, ancak üst düzey liderlerin kuruluştaki her üyeden bekledikleri aynı türden öz-değerlendirme, öğrenme ve büyümeye örnek olmaları kritik önem taşır.
Üst düzey bir liderlik takımı içinde güven oluşturmaya yönelik üçüncü bir strateji, her bir üyenin ekipteki diğer kişilerden başlayarak başkalarına güven verme konusunda giderek daha rahat hale gelmesidir. Ken Blanchard ve ben bu konuyu son kitabımız Simple Truths of Leadership: 52 Ways to Be a Servant Leader and Build Trust adlı kitabımızda ele aldık. 30 Numaralı Basit Gerçek şöyle diyor: “Güven oluşturmak için ilk hamleyi birinin yapması gerekir. Bu ilk adımı atanlar da liderler olmalıdır.” Güven tesadüfen oluşmaz. Bir kişi, karşılık göreceği umuduyla güven verme kararını almalıdır. Başkalarına güvenmek risklidir, ancak bundan kaçış yoktur; risk ve güven el ele ilerler. Ünlü yazar Ernest Hemingway, “Birine güvenip güvenemeyeceğinizi anlamanın en iyi yolu ona güvenmektir,” diyerek güven vermenin gerekliliğini özetlemiştir.
Üst düzey liderlik takımları içinde güven oluşturmaya yönelik dördüncü bir strateji de kararları güven merceğinden geçirmektir. Bu tam olarak nedir? Aşağıdaki soruyu yanıtlamak kadar basit olabilir: Bu kararın sonuçları kuruluşumuzdaki güveni artıracak mı yoksa azaltacak mı? “Hayır” veya “emin değilim” yanıtları, bir eylem planının sonuçlandırılmadan önce daha fazla düşünülmesi ve tartışılması gerektiğine dair bir işaret olarak hizmet etmelidir.
Üst düzey bir lider olma gerçeği, benim “güven ikilemleri” olarak adlandırdığım durumlarla karşı karşıya kalmak demektir. Güven ikilemi, kararlarınızın/eylemlerinizin bir paydaş grubuyla güven oluştururken farklı bir grupla güveni aşındırma ihtimalidir. Bu gibi durumlarda, üst düzey liderler kararlarının arkasındaki mantığı açıklamak ve güven ikilemini nasıl ele aldıklarını şeffaf bir şekilde anlatmak konusunda ekstra özenli olmalıdır. Her karar herkeste güven yaratmayabilir, ancak insanlar liderin kararı nasıl aldığını ve hangi faktörleri göz önünde bulundurduğunu anlarsa, liderin eylemlerini desteklemeseler bile anlama olasılıkları artacaktır.
Üst düzey liderlik takımları içinde güven oluşturmak bazı doğal zorlukları beraberinde getirebilir. Grubun her bir üyesi, kuruluşun kendi bölümlerine liderlik etme konusunda büyük bir sorumluluğa sahiptir ve bireysel ya da departman çıkarlarını kuruluşun çıkarlarının önüne koyma eğilimi büyüktür. Üst düzey liderlik takımları, ortak bir güven dili üzerinde anlaşarak, ilişkilerinin içsel güven analizini yaparak, birbirlerine güven vererek, tüm karar ve eylemlerininin güveni nasıl etkilediğini düşünerek proaktif bir şekilde güven oluşturabilirler.
Güven en tepede, üst düzey liderlerle başlar. Onlar güvenilir davranışı samimi bir şekilde benimseyip somutlaştırdıklarında, kurumun geri kalanının da bunu takip etmesi için ortam hazırlanmış olur.
RANDY CONLEY
Randy Conley’nin “4 Strategies for Building Trust Within Senior Leadership Teams” adlı makalesinin çevirisidir.