Liderlerin Başkalarıyla Çalışırken Yaptığı En Büyük Hata
The Ken Blanchard Companies’in 1400 kişiye yaptığı bir ankete katılanların %41’i “Liderlerin başkalarıyla çalışırken yaptığı en büyük hata nedir?” sorusuna uygun olmayan iletişim veya yetersiz dinleme cevabını verdi. Aynı katılımcılara sık yapılan hatalar listesine bakmaları ve liderler tarafından yanlış yapılan beş adımı seçmeleri istendi. İki cevap öne çıktı.
Uygun geribildirim sağlayamamak, katılımcıların %82’isi tarafından tercih edildi. Dinleme veya başkalarını işe dahil etme konusunda yetersiz olmak az farkla %81 ile ikinci sırada yer aldı. (Katılımcıların verdiği cevaplar doğrultusunda liderlerin başarısız olduğu, ilk beşte yer alan diğer konular: Uygun liderlik stilini kullanamama, açık hedefler belirleyememe, çalışanlarını geliştirememe).
Blanchard tarafından Training Dergisi ile yürütülen bir başka çalışmada benzer sonuçlar elde edilmişti:
Yüzde 28’i gelecek hedefleri ve görevleri yöneticileri ile görüşmediklerini söylemişti. Oysa ki yüzde 70’i bunu yapmış olmayı diliyordu.
Yüzde 36’sı ya hiç ya çok az performans geribildirimi aldıklarını söylemişti. Oysa ki yüzde 67’si almış olmayı diliyordu.
İletişim ve geribildirim günümüz iş yerlerinde neden bu kadar zordur? Bunun nedenleri arasında, iş yoğunluğunu ve iş yükünü göstermek elbette mümkün; ancak bir başka önemli durum ise yeni yönetici olmuş kişilerin bu kritik becerilerle ilgili herhangi bir eğitim almamış olmasıdır. Institute for Corporate Productivity( Kurumsal Üretkenlik Enstitüsü) kurumların yüzde 47’sinin resmi eğitim programı olmadığını tespit etti. Liderlik Gelişimi Danışmanlık şirketi Zenger Folkman ise yaptığı araştırmada, çoğu yöneticinin yöneticilik kariyerinin ilk on yılını doldurmadan bu konuda bir eğitim almadığını gördü.
Bu ciddi bir gecikme. Harvard Business School profesörü Linda Hill, ilk yılını tamamlamayı başaran çoğu yöneticinin iyi veya kötü alışkanlıklar kazandığını ve bu alışkanlıkları tüm kariyerleri boyunca taşıdığını tespit etti.
The Ken Blanchard Companies ilk kez yönetici olmuş kişilerin iyi iletişim becerileri kazanmaları gerektiğine inanıyor. Blanchard, yeni programı İlk Yöneticilik Eğitimi’nde, yöneticiliğe yeni getirilmiş kişilerin geliştirmesi gereken dört beceriyi ve uzmanlaşması gereken dört görüşmeyi tanımlıyor.
Dört Temel İletişim Becerisi
- Öğrenmek için Dinle—Yöneticinin hedefi yalnızca cevap vermek değildir. Fikir değişikliği yaratacak bir şey duymak için dinler.
- Fikirlerini ve Düşüncelerini Araştır— Yönetici, kişinin ilk anda paylaşmayabileceği bilgileri almak ve onun anlayışını öğrenmek için sorular sorar.
- Doğruları Söyle—İletişim kurarken karşısındakini suçlamadan dürüst gözlemi teşvik eden biçimde açık sözlü olur.
- Güvendiğini İfade Et— Konu her ne olursa olsun, karşısındaki kişiye ve gelecek görüşmelere yönelik pozitif bir tutum sergiler.
Uzmanlaşılacak Dört Performans Yönetimi Görüşmesi
- Hedef Belirleme Görüşmesi—Açık hedefler belirleme: Her iyi performans açık hedefler ile başlar.
- Takdir Görüşmesi—İyileşmeyi ve iyi performansı fark etmek ve takdir etmek: İnsanları doğru şeyler yaparken yakalayın.
- Yeniden Yönlendirme Görüşmesi—performans iyi gitmediğinde geribildirim ve yönlendirme sağlamak: Problem büyümeden fırsatı kullanın.
- Özetleyerek Bitirme Görüşmesi—Görev veya hedef sona erdikten sonra kısa, resmi olmayan bir özetleme: Başarıları kutlamak ve öğrenilenleri gözden geçirmek.
Bu alanların her birinde beceri kazanmak yalnızca yeni yöneticilere, yeni görevlerine iyi bir şekilde başlama fırsatı vermez, aynı zamanda onlara ileriki yıllarda başarılı olma fırsatı sunar. Yöneticileriniz bu kritik alanlarda nasıllar? Blanchard’ın, ilk kez yönetici olanların gelişimine yönelik hazırladığı araştırma yazısını (İlk Kez Yönetici Olan Herkesin Uzmanlaşması Gereken Temel Beceriler) okumak için tıklayınız.