İnovasyon Konusunda Ciddiyseniz Sormanız Gereken 3 Soru
Çoğu kurumun stratejik zorunluluklar listesinde “daha inovatif olmak” yer alır. Günümüzün hızla değişen çalışma ortamında bir kuruluşun kendini sürekli olarak yeniden keşfetme, dönüşüm geçirme ve aksaklıklar karşısında çevik olma becerisinin çok önemli olduğunu herkes kabul etmektedir.
Yeni Fearless Innovation™ programımızı tasarlarken, yenilikçi bir kültür yaratmak için üç zihniyet ve dört adımlı bir süreç belirledik. Ancak bu araçları uygulamadan önce, kurumunuzda inovasyonun ne anlama geldiğini netleştirmeniz ve oraya nasıl ulaşmayı planladığınıza dair bazı anlaşmalar yapmanız çok önemlidir. Aksi takdirde inovasyon, çok fazla çıktı olmadan çok fazla faaliyet üretme riskini taşır.
İnovasyonun Anlamını Netleştirin
İnovasyonun öznel bir yönü vardır. Biri için yenilikçi olan bir şey bir başkası için sıradan olabilir. Örneğin, bazıları inovasyonun yepyeni, daha önce hiç görülmemiş bir şey olması gerektiğine inanır. Ancak yeni kelimesinin bile en yeni, en son teknoloji ve gelişmiş gibi birçok tanımı vardır. Aynı zamanda geliştirilmiş, yenilenmiş ve yeniden modellenmiş anlamına da gelir, bu kelimeler de muhtemelen inovasyonu düşündüğümüzde aklımıza gelmeyen kelimelerdir.
Fearless Innovation™ programının en önemli bileşenlerinden biri, inovasyonun ne olduğunu ve ne olmadığını net bir şekilde tanımlamasıdır. İşte bizim tanımımız:
“İnovasyon, değer yaratmak amacıyla sorunları yeni yollarla çözen fikirleri uygulama disiplinidir.”
Bu tanımda altını çizmek istediğim birkaç anahtar kelime var: disiplin(davranış ve faaliyetleri yöneten kurallar bütünü), uygulama ve değer. Neredeyse her koşulda inovasyon bu sorular sorularak gerçekleştirilebilir:
- Disiplinli mi? Belirli kurallara tabi mi? Eğer değilse, rastlantısaldır ve hayata geçirilmesi pek olası değildir.
- Uygulanıyor mu? Değilse, sadece fikirdir.
- Değer yaratıyor mu? Yaratmıyorsa bir deneyden ibarettir.
Bu üç soru, inovasyonun başarılı olabilmesi için mevcut olması gereken temel niyetleri vurgulamaktadır. Kurumunuzun bu niyetlere ne derece sahip olduğunu ve bu niyetler eksikse bunun başarınız üzerindeki etkilerinin neler olabileceğini düşünün.
Disiplinli mi? Belirli kurallara tabi mi? İnovasyonu bir süreç olarak mı yürütüyorsunuz? Değilse, gelişigüzeldir ve başarı olasılığı tehdit altındadır. Kurum genelinde boşa çaba harcanıyor olabilir. Ya da bir takım inovasyon yapsa bile bu inovasyonu paylaşması için bir süreç olmayabilir. Sizi bir noktadan diğerine götüren ve somut bir sonuca ulaştıran bir süreciniz var mı?
Uygulanıyor mu? Bu, bir fikri alıp onunla bir şeyler yapma niyetidir. Çoğu zaman inovasyonu sadece gerçekten harika fikirler bulmak olarak görürüz ve bu da onun bir parçasıdır. Ancak inovasyonun başarılı olması için, insanların tepki verebileceği bir şekilde uygulamaya konulması gerekir. Mutlaka tamamen planlanmış olması gerekmez, sadece test edilmeye yetecek kadar planlanmış olması yeterlidir. Biz bunun bir deney ve uygulamanızı şekillendirmek için harika bir yol olduğunu düşünüyoruz. Deney, başarısız olma riskini içerse bile yol boyunca bir şeyler öğrenileceğini de gösterir.
İnovasyonunuz değer yaratıyor mu? Bu, deneyinizin etkisini ölçme niyetidir. Bir ölçüm bileşeni eklemek, daha sonra, gelecekteki deneylerin finansmanı gündeme geldiğinde çok önemli olacaktır. Amaç erken ölçüm yapmak ve başarısızlıklar için mümkün olduğunca az harcama yapmaktır. Bu da iyi bir işin neye benzediğini bilmeyi gerektirecektir.
Tutarlı Bir Yaklaşım Sizi Başarıya Yaklaştırır
Her ne kadar hızlı bir şekilde gerçekleşiyor gibi görünse de gerçek inovasyon zaman içinde gelişir. Fikir çok hızlı ortaya çıkabilir, ancak onu hayata geçirmek için yeterli zaman, kaynak ve bütçenin ayrıldığı uzun bir süreç gerekecektir.
iPhone gibi çığır açan ürünler bile binlerce mühendisin yıllar boyunca küçük iyileştirmeler yapmasının sonucudur. Hiçbir şey sihirli bir şekilde ortaya çıkmaz. Bir iPhone’un kapağının altında, Covid aşısında veya bir Tesla’nın kaputunun altında yıllarca süren çalışmalar ve sayısız görünmeyen, tekrarlanan iyileştirmeler vardır.
Bilinçli bir süreç mi izliyorsunuz? Uygulanıyor mu? Ölçülüyor mu? Bu soruların kurumunuzda daha yaratıcı ve yenilikçi bir kültür geliştirmenize nasıl yardımcı olabileceğini düşünün.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Blanchard’ın yeni Fearless Innovation™ programına göz attığımız bir webinar gerçekleştirdik. Niyetleri, zihniyetleri ve kuruluşunuzda inovasyonu geliştirmek için dört adımlı bir süreci keşfedeceğiz. Bu ücretsiz etkinliği izlemek için buraya tıklayın!
Britney Cole’ın “3 Questions to Ask If You’re Serious about Innovation” adlı makalesinin çevirisidir.